Kärrmarkens avel
Målsättning & utvärdering
Kärrmarkens avel har alltid inriktat sig med viltskarpa solojagande hundar, som topp presterar vid den praktiska jakten under krävande förhållanden. Viljestarka, modiga individer som i stort aldrig viker ned sig i jakt-situationer. Under lång tid har den här typen av hundar varit normala företeelser för oss, eftersom vi alltid selekterat ut den typen av individ för och genom den egna jakten. Som exempel hade vi fram till år 2013 använt oss av 4 tikar i avel av totalt ägda 13 Wachtelhundar. Selektionen kommer helt enkelt alltid att vara levande för oss. Vi vidhåller att det ska alltid vara individer som sammantaget visar potential och stämmer överens med en rastypisk bild, i det här fallet för tysk Wachtelhund. Vi för helt enkelt en mål inriktad avel med frisk aktiv jakthund i fokus.
Sen begynnelsens tidevarv har aldrig och kommer aldrig, Lågpresterande, viljelösa bruksjakthundar ge något vidare bidrag i avel. Även om vi ska undvika den typen av hundar, har den perfekta jakthunden inte ännu fötts. Trots så, är det allt för många som tycker sig äga den. Jag vidhåller inte heller att våra hundar är perfekta, men vi måste komma så när sanningen som möjligt och prioritera samt rangordna vad som är av mera primär respektive sekundär natur. Att selektera är tämligen självklart, förutom jaktlig prestation måste vi nå fysiskt och psykiskt friska hundar, som utan hinder kan utföra de uppdrag vi önskar. Vi brukar alltid kritiskt granska våra hundar, är det avelsmaterial eller inte, finns det tvekan är det bättre att avstå avel. Om vi inte borgar genom att vara ärliga inför oss själva med de individer vi planerar avel med, fallerar allt avelsarbete innan det ens har hunnit börja.
Vi måste också nå objektiva mätvärden, därför ska vi prova hundar vid jaktprov. För rasen Wachtelhund finns det initialt UKL jaktprov som är ett anlagsprov, där vi huvudsak söker mätvärden för näsa, drevskall, vilja, sök och skott. En Ukl start har inget större enskilt värde, utan det måste helt enkelt vara flera individer ur en hel kull som måste starta, för att utfallet av värdena ska vara mera tillförlitliga. Vi måste också nå vidare prov bild vid mera riktiga jaktprov för rasen.
Vi ska prova våra hundar vidare för att visa hundens jaktliga utveckling och duglighet samt hundens substans för att stå emot jaktliga träning och påfrestning. I första hand hittar vi helhets begrepp genom öppna klassens jaktprov och tyska EPB provet. Vidare är vildsvinsprovet ett bra komplement och slutligen det svenska skogsprovet. Båda de sist nämnda visar den mera primära delen för Wachtelhunden, vilket är skogsjakten. Vill vi visa topp, finns elitklassens mästare prov GP i Tyskland. I Sverige kan vi tyvärr inte prova viltskärpa något nämnvärt. Personligen påstår jag att just viltskärpa, är väldigt lätt att tappa bort i avel. Därför bör vi lägga stor vikt kring bevarandet
och alltid befästa med individer som besitter hög potential av begreppet.
Sedan många år tillbaka, använder jag mig av komplimenterande information från avelsböcker och även under senare år avels program så som Dogbase. Avelsprogram är för mig endast en fingervisning men ger fantastisk information som många gånger ger kopplingar tillbaka till praktiska upplevelser. I slutändan kan dock inget ersätta en mänsklig analytisk förmåga och ett öga för långvariga praktiska erfarenheter och samlade teoretiska studier om en jaktras.
Kärrmarkens historik
År 2000 hade vi på Kärrmarkens vår första valpkull för rasen Wachtelhund. Genom tiden sedan dess har kullarna i sin helhet varit högt representerade vid
ungdomsklassens jaktprov för Wachtelhunden. Kullarna har till majoriteten varit kvalitativt homogena kullar med kullvärde en bra bit över rasens genomsnitt. Vi har från start och fram över alltid legat bland de högst representerade uppfödningarna av rasen vid just prov. Genomsnittsvärdet för en hel kull vid start vid UKL anlagsprov är viktigt information för uppfödaren, här kan vi nå objektiva rastypiska värden till uppfödningen om vad som kan förbättras och vissa värden för vad föräldrarna nedärver. I stort alla UKL provtillfällen med avkommorna är genomförda vid ordinarie prov och på så sätt under normala prov förhållanden till ett mera realistiskt resultat.
Hundar som troligen många känner igen och är; \Lärkaholms Omega,

\Kärrmarkens Norma
\Kärrmarkens Cindy, S\Olga vom Plackweg och S\Gitte vom Birkenbrink,
S\Kärrmarkens Ollie, \Kärrmarkens Norma & \Kärrmarkens Puma.
Rastypiska referenser
Våra referenser om Wachtelhunden som ras har redan i ett tidigt skede hämtats från rasens hemland Tyskland. Där representerat av rasklubben VDW som vi också är medlemmar vid sedan år 2003. Vi har genom VDW uppsatta rastypiska grunder alltid framfört hur Wachtelhunden ska presenteras i jaktliga sammanhang. Vi har således aldrig försökt göra om eller anpassa
uppfödningen för enskilda ändamål, vilket heller aldrig ska komma på fråga. Vi har gjort som vi också till 100% rekommenderar, valt ras efter den typ jakt vi praktiserar. Wachtelhunden i Sverige, ska helt enkelt utgöra samma svar på förväntningarna som i hemlandet.
Wachtelhunden ska uteslutande avlas av jägare för jägare som i huvudsak en skogsjakthund. Wachtelhunden ska uteslutande tränas och jagas in till en solojagande individ, som finner och reser vilt självständigt på ett

Svensk jaktchampion Kärrmarkens Ollie
övertygande sätt. vara nyfiken inför allt vilt, vara en viltskarp, viljestark, modig, spårnoggrann, ärligt drevskallande, vidsökande skogsjakthund med ett bra anpassat förföljande. Med aktionstider (totaltid) allt från ca 20 min till 60 min. Wachtelhunden har också ett bra användningsregister Vid sjöfågeljakt, där är vattenpassionen tillsammans med den viltfinnande viljan karaktäristisk, då med tillhörande tillfredsställande apport.
Wachtelhunden är en mycket läroaktiv ras och har därför under lång tid i Sverige praktiserats vid många användningsområden och bilden av rasen kan på så sätt vara förvillande för den oinvigde.
Även ord kan få fel innebörd, som exempel ordet kortdrivande som mera symboliserar att
rasen söker och går på varma slag efter vilt, än att rasen på något sätt skulle innefattas av ett väldigt kort förföljande. Viktigt är att vi uppfödare inte sätter den jaktliga begränsningen vid genetik och arv. Utan i stället sprider kunskapen om hur vi dresserar och formar den rastypiska Wachtelhunden till den optimala jakthund som den kan vara för mycket av vår skogsjakt i Sverige.
Wachtelhunden ska alltid beredas största möjlighet att jagas in, tränas och dresseras korrekt enligt rastypiska normer, för att på bästa sätt följa gällande jaktlagstiftning. Efter så är det upp till var och en enskild ägare att välja vilka jaktliga situationer vi önskar presentera våra hundar vid!
Exteriör
Exteriören för rasen Wachtelhund är en medelstor, långhårig, mycket muskulös och robust byggd hund med ädelt huvud och kraftig benstomme. Sammantaget skall den vara mer långsträckt än hög och den får aldrig verka högställd. Mankhöjden för hanar ska vara 48-54 cm och för tikar 45-52 cm. Pälsen skall ha kraftigt, tätt åt liggande täckhår med tät underull. Täckhåret är till största delen vågigt eller slätt. Pälsen skall inte vara alltför lång, än mindre tunn eller silkesaktig. På nacken, öronen och över korset är pälsen oftast lockig. Baksidan av benen och svansens undersida skall vara väl klädd med längre tjockt hår. Även på buken skall pälsen vara tät. Ögonen skall vara mellan bruna, så mörka som möjligt, medelstora, något snedställda och varken framträdande eller djupt liggande. Ögonlockskanterna skall vara fasta och väl åt liggande. färgerna brun och brunskimmel tillhör fortvarande de vanligaste men ny färger har mer påtagligt under senare år framkommit, så som, helt röda, rödskimmel och hundar med tan-tecken. Svart färg är dock förbjuden!
KÄRRMARKENS AKTUELLA TIKAR
\KÄRRMARKENS SALLY – 2017
(Alf vd Alten Aller – Kärrmarkens Norma)
Ukl-jaktprov 126p 1:a pris & provvinst.
HD B, ED-FRI
\KÄRRMARKENS QUINNIE – 2015
(Ernesto vd Schwemme – Kärrmarkens Ollie)
Ukl/nkl-jaktprov 106 2:a pris
HD A, ED-FRI
\KÄRRMARKENS PUMA – 2013
(Ximon Weidelsburg – Gitte vom Birkenbrink)
Ukl-jaktprov 103p 2:a pris
HD A, ED-FRI
Genomsnitt ukl: näsa, skall, vilja, sök, vatten, förighet, skott.
Kärrmarkens S-Kull: 5,4-8,2-6,4-6,0 7,8-7,2-8,0-8,0 = Samtliga 6 hundar.
Kärrmarkens Q-Kull: 5,8-7,5-6,2-6,2 6,8-7,2-7,3-8,0 = Samtliga 6 hundar.
Kärrmarkens P-Kull: 5,7-7,0-7,4-5,4 7,2-7,7-8,0-7,4 = Samtliga 7 hundar.